tkezs
Japn finomsgok:
Mindenki a helyi finomsgokat szeretn megkstolni, ha klfldre utazik. Ha valaki messzirl rkezik Japnba, rdemes az igazi japn teleket megkstolnia. A "kaiseki-ryori", avagy a tbb fogsos vacsork az els osztly ttermekben, az ismert "sushi", "sashimi", "tempura" s "sukiyaki" , a npszer "soba" vagy "ramen" tsztk kzl brki kedvre vlogathat. Mi a kzs elem bennk? Egszsgesek, friss hozzvalkbl kszlnek, s nagyon finomak
Rizs (o-kome): A japnok amellett, hogy vente 70 kilogrammt rizs fogyasztanak el, nagy tiszteletben is tartjk azt. ppen ezrt minden tkezshez fogyasztjk a legklnbzbb vltozatokban.
Sushi: A legnpszerbb japn telek egyike. Hideg, kis falatkkra formzott vagy vgott rizses telek gyjtneve. Kis rizsgyon, vagy algatekercsben szolgljk fel, nyers halas, ecetes rizses klnlegessg.
Sukiyaki: Slt marhahsszeletek, zldsg s tofufalatok, melyeket fogyaszts eltt nyers tojsba mrtanak. Ezek ltalban az asztalnl, sajt kezleg kszlnek.
Shabu-shabu: Hg hslevesben fztt marhahsszeletekbl s zldsgekbl ll, melyeket szezmmagos s citrusalap szszokba mrtogatva fogyasztanak.
Tempura: Klnbz hs-, zldsg-, halfalatkkat lisztbl s tojsbl kszlt tsztba mrtogatnak, majd olajban hirtelen kistik.
Ramen: szjval zestett sr, tszts hsleves.
Soba s udon tsztk: Tonhallal zestett, hslevesben tlaljk.
Mochi (japn dessg): Rizsbl kszlt tszta, melybe klnbz finomsgokat tltenek, vagy gombcot formlnak belle. Ezt ltalban des babszsszal ntik le.
Japnban, fleg a nagyobb vrosokban, szinte minden nemzet konyhja kpviselteti magt. Az olasz, francia ttermektl az amerikai hamburgerig, eredeti zsiai, dl-amerikai telekig minden megtallhat!
Japnban az tkezs nem felttlenl drga, br a turizmus nvekedsvel ennek emelkedsre lehet szmtani. zletes, olcsbb ttermeket tallhatunk, ha betartjuk a kvetkez szablyokat:
Gyorsttermek sokasga tallhat a nagyobb vonatllomsok mentn, itt viszonylag olcsbb teleket, kellemes krnyezetben fogyaszthatunk. A hamburger s szendvics boltok mellett szmos japn jelleg gyorstterem tallhat, ahol nycsiklandoz japn fogsokat tallunk. A „gyudon” ftt marha, rizzsel, s hagymval, a „tendon” rizses tempura. Ezek a gyors ttermek gyakran 500 yen alatti rakon knlnak tkezsi lehetsget. Nhol mg reggeli menket is tallunk.
A bevsrlnegyedek s szrakoz centrumok kzelben szinte mindig figyeljnk a napi men feliratra, itt 600 s 800 yen krli ron tudunk egy napi ebdet elfogyasztani. Bsges japn vagy nyugati tpus menk kzl lehet vlasztani.
A sushi, a nemzeti tel sem szmt a drga telek kz.A „kaiten-zushi” boltokban egy forg tlon elhelyezett klnfle sushik szles vlasztkbl csemegzhetnk. Egy ltalunk krelt sushi tl ra krlbell 100 yen. Ms sushi boltokban egy sushi ebd ra 800 yentl kezddik.
A nagy bevsrlruhzak alsbb emeletein mindig talllunk friss ruval rendelkez kis boltokat, ahol akr egy ebdnyivalt vsrolhatunk, s egy szomszdos parkban fogyaszthatjuk el.
Italok
Tea: Japnban nagy hagyomnya van a teafogyasztsnak, klnsen a zld tenak (ocha), mely remek ksr ital, magas a C-vitamin tartalma, s az emsztst is segti.
Sr: Ez a legnpszerbb ital Japnban. A nagyobb japn srgyrak (Asahi, Sapporo, Suntory) italai mellett az import srk is elrhetk.
Szak (rizsbor): A japn nemzeti ital vszzados mltra tekint vissza. Fogyaszthat melegen s hidegen egyarnt.
Japn spentleves
Hozzvalk:
- 15 dkg spent
- 2 db burgonya
- 1 db szerecsendi
- 10 dkg vaj
- 2 ek liszt
- 2 dl tejszn
- 5 dl tej
|
|
Elksztse:
A liszttel 5 dkg vajon vilgos rntst ksztnk. A megmosott spentot aprra vgjuk s a maradk vajon alaposan megfonnyasztjuk. A rntst 1 l vzzel felengedjk, belekeverjk a megprolt spentot, s fed alatt 20 percig fzzk. Ezutn beletesszk az egszben hagyott burgonyt, s kzepes lngon mg fl rig fzzk. A megpuhult burgonyt kiszedjk, szitn ttrjk, s visszakeverjk a levesbe. A szerecsendit lereszeljk, s a burgonyval egytt a leveshez adjuk. Belentjk a habb vert tejsznt s a tej felt. Hagyjuk egyet rottyanni, levesszk, s melegen tlaljuk. A megmaradt tejjel dsztjk, mgpedig gy, hogy a tnyrba kiszedett leves kzepbe kt-hrom kanlnyit cspgtetnk.
rdekelnek a japn telek?Recepteket is szeretnl ? Talltam egy oldalt,ami ezek szerint NEKED szl! ^^ :
http://www.terebess.hu/keletkultinfo/lexikon/japanrp.html
|